DAB+ je pro Švýcary jasnou volbou číslo 1 při poslechu rádia, FM pásmo je v minoritě

10. únor 2020

Analogové rádio nadále dominuje v italsky hovořící části Švýcarska a při jízdě v automobilu. Tady je ale jeho podíl jednapadesátiprocentní. Dominance analogového rádia je tak již minimální a bude brzo překonána.

Švýcaři mají již delší dobu jasno v tom, jakou platformu preferovat při poslechu rozhlasového vysílání. Je to pochopitelně digitální distribuce, které v současné době tvoří 68 z celkových 100 minut konzumace rádia. V aktuálních výsledcích průzkumu trhu o tom informoval Spolkový úřad pro komunikaci. Tři ze čtyř Švýcarů již využívají digitální rozhlasový příjem a přibližně pouze každý šestý pouze analogové pásmo VKV/FM. Podíl této distribuce se od podzimu 2015 významně snižuje.

Pokud bychom si rozdělili Švýcarsko na jednotlivé oblasti, tato technologie jasně dominuje v německy hovořící části, zatímco v rétorománské části je to distribuce přes IP. Analogovému vysílání VKV zůstávají z velké části věrní pouze italsky mluvící regiony. Digitální rádio DAB+ se pro Švýcary stalo jasnou volbou číslo 1 při poslechu v domácnosti i v práci, pří cestách ještě minimálním možným podílem s 51 % dominuje VKV. V automobilech už tvoří DAB+ rovných 40 % konzumace rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související