DAB+ multiplex Voralpenland s dvěma novými vysílači v Bavorsku

13. listopad 2020

Provozovatel DAB+ sítě pro bavorskou část Alp uvedl do provozu kóty Untersberg a Hochberg. Programovou nabídku multiplexu tvoří například stanice Alpenwelle, Arabella Bayern a také nedávno zařazené Alpin FM.

Od podzimu jsou v provozu dva nové vysílače rozhlasové sítě Voralpenland. Jde konkrétně o Untersberg s výkonem 5 kW a Hochberg 10 kW. Oba vysílače fungují ve společné jednofrekvenční síti na kanálu 7A. Díky nově zprovozněným kótám dojde ke zkvalitnění pokrytí, v některých oblastech bude možné tento multiplex zachytit vůbec poprvé. Příjem sítě na našem území bohužel komplikují nabídky ČRa DAB+ v Praze a RTI cz na jihu a západě Čech. V minulosti bylo možné multiplex Voralpenland dálkově přijímat i dále od hranic.

Podle tiskové zprávy organizace Bayern Digital Radio je v současné době v dosahu bavorské sítě více jak 1,2 milionu obyvatel, a to v regionech Oberland a Horní Bavorsko. Příjem uvnitř budov, takzvaný indoor, je možný pro přibližně milion lidí. Pokrytí alpského regionu je zajištěno přibližně z 93 procent. Součástí programové nabídky jsou stanice Bayernwelle SüdOst, Radio Alpenwelle, Radio Arabella Bayern, Radio BUH, Alpin FM, Radio Charivari Rosenheim, Radio Galaxy Rosenheim a Radio Oberland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související