DAB+ by neměl být náhradou za FM vysílání, myslí si šéf významné německé telekomunikační firmy

7. červenec 2022

Sousední Německo by se nemělo ubrat směrem, kdy v následujících letech přistoupí k vypnutí analogového FM vysílání a jeho náhradou bude digitální rozhlas DAB+. Michael Radomski, výkonný ředitel společnosti Uplink Network označil DAB+ pouze za překlenovací technologii do doby, než v plné míře nastoupí streamování.

„DAB+ je nakonec překlenovací technologie: Na konci třicátých let 21. století a ve 40. letech bude streamování masovou záležitostí,“ citoval Radomskeho ve druhé polovině června portál Teltarif. Podle jeho slov je dále nesmysl vypínat úplně analogové FM vysílání, které by mělo fungovat jako záloha v případě nečekaných událostí nebo stavu nouze. Aktivní ve směru vypínání FM vysílačů je pouze Deutschlandradio, vypíná však pouze méně významné kóty.

Michael Radomski odmítl, že by byl kritikem technologie DAB+, ale vidí její limity. Společnosti Uplink Network je v tomto odvětví sama aktivní. Jejím primárním zájmem jsou FM vysílače, kterých je 800, DAB+ je šířen a spravován tímto subjektem v deseti oblastech. Německo už řadu let vede debaty o tom, zda má k vypnutí FM vysílání dojít, nebo ne. K takto razantnímu kroku se rozhodlo pouze Norsko, v roce 2024 se k němu přidá Švýcarsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související