Posilování DAB+ v Německu přinese do budoucna regulaci FM kmitočtů

13. duben 2022

Pozice digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v sousedním Německu je rok od roku silnější. Na tomto základě je třeba vypracovat plán, jak do budoucna nakládat s analogovými kmitočty v FM pásmu. Jeho vypnutí však není v tuto chvíli na stole, potvrdilo berlínská konference „DAB+ im Dialog“.

Čtěte také

Státní tajemnice Heike Raabová jasně zdůraznila, že budoucnost rozhlasového vysílání vidí v jeho digitalizaci. „Stále více lidí vlastní přijímače DAB+, stále více veřejných institucí a soukromých poskytovatelů šíří své rozhlasové programy prostřednictvím DAB+,“ citoval Raabovou oborový portál Teltarif. Je třeba si uvědomit, že stále existuje ještě dobrá polovina posluchačů, kteří spoléhají výhradně na analogový příjem rádia v FM pásmu.

„Vzhledem k tomuto velmi jasnému trendu v používání digitálního rádia se musí všichni zúčastnění shodnout na tom, jak lze přechod aktivně řídit,“ dodala státní tajemnice. Jedním s požadavků směrem k pokračující digitalizaci je, aby již opuštěné FM kmitočty nebyly přidělovány novým subjektům na trhu a maximálně sloužily těm stávajícím pro dokrytí problematických oblastí. Deutschlandradio již tento postup realizuje od roku 2018.

Nemusí ale zdaleka zůstat jen u této rozhlasové rodiny. Portál Teltarif zmiňuje několik účastníků diskusního panelu, kteří se chtějí podílet na vyřazení FM frekvencí z provozu a pokračovat v konverzi z analogového do digitálního vysílání. Deutschlandradio již vypnulo 22 FM kmitočtů menšího významu a nahradilo je DAB+. Olaf Hopp z rozhlasové skupiny Energy uvedl, že tato platforma v současné době generuje 15 až 20 procent reklamních příjmů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související