DAB+ revoluce v Sasku začala zlehka, odstartoval nový multiplex v Chemnitzu

15. únor 2023

Sousední německá spolková země Sasko se připravuje na revoluci v rozhlasovém éteru. Během několika týdnů až maximálně nízkých jednotek měsíců zde odstartuje pět nových multiplexů na platformě DAB+. Jejich předvoj byl zahájen v pondělí 13. února uvedením programové nabídky pro město Chemnitz a jeho okolí.

Univerzitní rozhlasová stanice Radio UNiCC oficiálně potvrdila spuštění DAB+ multiplexu pro saské město Chemnitz a jeho široké okolí. O tomto kroku informoval například portál Blick.de. V multiplexu DAB+ Chemnitz fungujícím na kanálu 5B by se mělo objevit celkem deset stanic, v době psaní tohoto textu byla k dispozici prozatím polovina z nich. Šlo konkrétně o Radio Chemnitz 2, Sachsen Eins Chemnitz, egoFM, Radio UNiCC a Radio T.

Spuštění rozhlasové sítě potvrdil portálu Digitální rádio i jeho dlouholetý čtenář Pavel Martínek, který se vydal v době mimořádných příjmových podmínek na sever Čech. Multiplex DAB+ Chemnitz je šířen z vysílače Reichenhain s výkonem 2 kW ve vertikální polarizaci. Přesah na české území bude pravděpodobně vzhledem k pohraničním horám minimální. Případné kolize se sítí RTI cz z Toužimského vrchu se proto není třeba obávat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související