DAB+ tuner byl v Česku už v roce 2021 pro 93 procent nových vozů standardem

17. únor 2022

93 procent nových vozů prodaných loni v České republice již obsahovalo digitální rozhlasový tuner DAB+. Vychází to ze statistik, které publikovala včera organizace WorldDAB na základě průzkumu na základě dat z jednotlivých evropských trhů. Zpráva hodnotí Českou republiku vedle Rakouska, Polska a Španělska z tohoto pohledu jako velmi perspektivní.

Tyto výsledky odrážejí implementaci Evropského kodexu elektronických komunikací do národních legislativ, který od prosince 2020 požaduje, aby všechna nová autorádia prodávaná v EU byla schopna přijímat digitální pozemní rádio.

Vybavenost nových automobilů DAB+ tunerem na jednotlivých evropských trzích

Tato čísla potvrzují zjištění nedávného průzkumu kupujících vozů provedeného společností Edison Research, který zjistil, že 90 % respondentů požaduje, aby byl rozhlasový tuner standardním vybavením každého automobilu.

„V celé Evropě přicházejí nová auta se standardem DAB+. Pro vysílatele a posluchače je zde rychle rostoucí instalovaná základna vozů s DAB+. To platí pro zavedené trhy digitálního rádia, jako je Německo, Itálie a Spojené království, ale i pro země v dřívějších fázích rozvoje, jako je Česká republika, Polsko a Španělsko. Je jasné, že DAB+ je budoucnost rozhlasového vysílání v Evropě,“ konstatoval Patrick Hannon, prezident WorldDAB.

Situace na vybraných trzích v Evropě

  • Itálie, Norsko, Švýcarsko, Velká Británie a Belgie – všechny mají 98–100 % nových vozů s DAB+
  • Nizozemsko 95 %
  • Rakousko je na stejné úrovni jako Německo a Dánsko – všechny s 94 %
  • Česká republika 93 %, Polsko 92 %, Španělsko 91 % a Francie 90 %
autor: lukpo
Spustit audio

Související