DAB+ v roce 2020: Druhý německý celoplošný multiplex zásadním milníkem digitálního rádia

15. prosinec 2020

Druhá celoplošná síť DAB+ nabídne našim západním sousedům dalších šestnáct programů různých žánrů. Do tohoto multiplexu se rozhodli vstoupit i velcí hráči, jako je Antenne Bayern nebo francouzská skupina Energy.

Organizace Digitalradio Deutschland dnes zveřejnila zprávu, v níž bilancuje rok 2020 z pohledu rozvoje technologie DAB+. Nezpochybnitelnou událostí číslo 1 se stal start druhé celoplošné sítě, která svou nabídkou ještě více podtrhne programovou pestrost, kterou mají majitelé digitálních rádií v Německu k dispozici. Organizace Digitalradio Deutschland konstatuje, že analogové FM rádio se začíná dostávat do stínu DAB+. V současné době je takto regionálně dostupných přes 270 programů, z toho sedmdesát exkluzivně.

Ve srovnání s předchozím rokem vzrostl prodej digitálních rádií téměř o dva miliony přijímačů. Aktuálně je tak u našich západních sousedů v provozu okolo sedmnácti milionů DAB+ zařízení. Objem poslechu digitálního rozhlasu se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 50 procent. To je cifra, kterou uvádí Mediální analýza 2020 Audio II. Celoplošně bude již brzy možné přijímat díky DAB+ téměř tři desítky stanic. Nabídku dále doplňují zemské a regionální multiplexy, v některých oblastech se tak počet programů zvýšil na osmdesát.

autor: lukpo
Spustit audio

Související