DAB+ vysílač Altenburg v provozu, šíří multiplex MDR Thueringen

8. prosinec 2023

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR, který obhospodařuje spokové země Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko se spuštěním DAB+ vysílače Altenburg neváhal. Vysílatel ho zprovoznil krátce poté, co prošel koordinací. Nová kóta šíří od 13. listopadu signálu multiplexu MDR Thueringen na kanálu 8B, její výkon je 5 kW.

Čtěte také

13. listopadu bylo uvedeno do provozu nové vysílací středisko Altenburg s rozhlasovými programy veřejnoprávního rádia MDR pro Durynsko. Doposud byl příjem DAB+ v regionu Altenburgu a okolí možný pouze z místa vysílače Lipsko s nabídkou MDR, která však byla určena pro sousední Sasko. Výkon nového vysílače fungujícího s vertikální polarizací je 5 kW. K dispozici jsou i regionální verze MDR Thüringen - Das Radio a MDR SchlagerWelt Thüringen.

S aktivací kanálu 8B s programovým balíčkem MDR Thueringen se příjem digitálního rozhlasu v okrese Altenburger Land zlepšil pro přibližně 60 tisíc obyvatel. Poprvé je nyní zabezpečený bezproblémový příjem tohoto DAB+ multiplexu i v tamních domácnostech. Úroveň pokrytí nabídky MDR Thueringen v budovách ve Svobodném státě Durynsko se zvyšuje z 90 na 93 procent; pokrytí pro mobilní příjem je již na 99 procentech. V provozu je aktuálně 16 vysílačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související