DAB+ vysílač Klodzko – Czarna Góra v provozu, Opolí navýšily výkon

29. listopad 2023

Čeští posluchači v blízkosti polských hranic mohou naladit DAB+ multiplex tamního veřejnoprávního rozhlasu z dalšího vysílače. Podle informací na diskusním fóru operátora EmiTel byla v uplynulých dnech uvedena do provozu kóta Klodzko – Czarna Góra.

Čtěte také

Vysílač Klodzko – Czarna Góra by měl signál DAB+ multiplexu Polského rozhlasu šířit podle portálu RadioPolska výkonem 3,4 kW ve vertikální polarizaci. To je zásadní zpráva pro české posluchače v krajích, které region Klodzko obstupují, tedy Královéhradecko, Pardubicko nebo Olomoucko. Nový vysílač funguje stejně jako další kóty ve Vratislavském regionu na kanálu 5B. Příjem v části středních Čech je tak například nemožný díky místní síti PD DAB+ s rádii Čas.

Diskusní fórum operátora EmiTel, který distribuci signálu zajišťuje, zmiňuje i další technickou novinku – navýšení výkonu z dosavadních 5,4 kW na 9,16 kW na kótě Opole – Chrzelice. Tento vysílač funguje na kanálu 11C a opět šíří multiplex Polského rozhlasu. Rozšiřování DAB+ veřejnoprávního vysílatele aktuálně vstoupilo do druhé ohlášené fáze, bude však ještě pokračovat. V plánu je uvedení dalších vysílačů, které však již na naše území nebudou mít pravděpodbně vliv.

autor: lukpo
Spustit audio

Související