Polský rozhlas spustil DAB+ ze Sněžných jam, na řadu má přijít i Klodzko

3. říjen 2023

S výkonem 13,4 kW byl v pondělí 2. října oficiálně spuštěn spolu s dalšími třemi lokalitami dlouho očekávaný DAB+ vysílač Jelenia Góra – Sněžné jámy šířící stanice Polského rozhlasu. Ten funguje na kanálu 5B, stejně jako například česká síť PD DAB+ ve středních Čechách. Z tohoto důvodu lze tedy očekávat omezení na naše území, neboť by oba multiplexy šly do kolize.

Čtěte také

Webové stránky Polského rozhlasu nebyly v době psaní tohoto textu, v úterý 3. října dopoledne, vůbec aktualizované a neobsahovaly tak informace o nových vysílačích a dalších technických změnách. O nich informovaly naopak oborové portály RadioPolska a Wirtualnemedia. Naprosto klíčovým rozšířením je aktivace dlouho očekávaného vysílače Jelenia Góra – Sněžné jámy. Ten šíří signál Polského rozhlasu na kanálu 5B s výkonem 13,4 kW. Pokud by nedocházelo k omezení pokrytí na naše území, přinesl by takový vysílač naprosto zásadní rozšíření i pro české posluchače.

Další dobrou zprávou je navýšení výkonu Zielona Góra – Jemiolów z dosavadních 4,48 kW na 14 kW. Redakce portálu Digitální rádio tento vysílač registruce pod novou identifikací TII 0603 na anténu s externím příjmem dokonce až v Praze. Multiplex Polského rozhlasu zde funguje na kanálu 11C. Na vysílači Wisła - Góra Skrzyczne, který je zachytitelný na Ostravsku, došlo k posílení anténního systému, ale zároveň snížení výkonu z 2 kW na 1,1 kW. Dobré zprávy pro české území tímto nekončí. Ještě v průběhu října má být spuštěn multiplex mj. i z kóty Klodzko – Czarna Góra.

autor: lukpo
Spustit audio

Související