DAB+ vysílač Oberfrauenwald na německé straně Šumavy před kolaudací

30. říjen 2023

Bavorský veřejnoprávní rozhlas chystá v nejbližší době kolaudaci nového vysílacího střediska Oberfrauenwald, ze kterého bude šířit signál DAB+ multiplexů Bayern a Niederbayern. Na přímý dotaz redakce portálu Digitální rádio veřejnoprávní instituce uvedla, že může dojít v celém procesu ke zpoždění. Chystaný vysílač se nachází na bavorské straně Šumavy.

Čtěte také

„Kolaudace je plánována na nejbližší dobu (nelze vyloučit zpoždění), aktuální termín ještě není definitivní. V době před uvedením do provozu bude k dispozici také regionální tisková zpráva,“ uvedla pro portál Digitální rádio Ingrid Mitterhummerová, vedoucí technických informací bavorského veřejnoprávního rozhlasu. „Po konzultaci s odpovědným oddělením nebude mít vysílač Oberfrauenwald vzhledem k topografii zásobovací význam pro území ČR,“ dodala Mitterhummerová.

Manažerka Bavorského rozhlasu bohužel neodpověděla na otázku z původního e-mailu, s jakým výkonem bude Oberfrauenwald na české území šířit signál. Vysílač má sice zkoordinovaný výkon u obou plánovaných multiplexů – Bayern a Niederbayern – 6,3 kW, ale reálné využití této hodnoty by znamenalo naprosto zásadní zásah Čech. Velmi uspokojivé hodnoty již přináší na našem území například kóta Einondriegel nebo novější lokalita Schönsee. Po spuštění českých multiplexů s komerčními sítěmi se ale pochopitelně dosah zahraničních nabídek výrazně sníží.

Diskusi k chystanému vysílači Oberfrauenwald naleznete v této facebookové skupině.

autor: lukpo
Spustit audio

Související