Další mimořádné příjmové podmínky: Do Prahy dorazil po letech DAB+ z Hesenska

2. únor 2024

V uplynulých dnech zavládly nad Českem opět mimořádně dobré příjmové podmínky. Zatímco začátkem 5. týdne roku 2024 bylo možné zachytit například v Praze na externí anténu pro III. pásmo signál DAB+ multiplexu Polského rozhlasu až od Baltského moře, ve středu 31. ledna překvapil více než 400 km vzdálený vysílač z Hesenska.

Čtěte také

Závěr roku 2023 byl v odbobí od září do prosince velmi bohatý na mimořádné příjmové podmínky, a to včetně digitálního rozhlasu DAB+ ve III. pásmu. Tento trend pokračoval po krátké odmlce i na konci ledna 2024. V neděli 28. ledna zavládly velmi dobré příjmové podmínky směrem na Polsko a pokračovaly i následující den, v pondělí 29. ledna. Ve III. pásmu byl na území Prahy a středních Čech velmi silný signál Polského rozhlasu na kanálu 5B, který výrazně omezil i dosah sítě PD DAB+.

Pomyslného maxima dosáhly po krátké, několikahodinové odmlce podmínky ve středu 31. ledna. Ve večerních hodinách zaznamenala redakce portálu Digitální rádio výskyt veřejnoprávního multiplexu hr Radio z německé spolkové země Hesensko na kanálu 7B. Na základě softwaru QIRX se podařilo vysílač identifikovat jako pětikilowattový Großer Feldberg vzdálený od místa příjmu 433 km. V FM pásmu byl pak maximem program RPR 1 (555 km, 20 kW) z vysílače Scharteberg (Eifel). DAB+ multiplex SWR RP bohužel využívá v Čechách kolizní kanál 11A (Teleko).

autor: lukpo
Spustit audio

Související