Multiplex PD DAB+ ohrožoval v uplynulých dnech Polský rozhlas

20. prosinec 2023

Ve druhé polovině prosince zasáhly Českou republiku opět velmi dobré příjmové podmínky, které na naše území přinesly stovky kilometrů vzdálené, běžně nezachytitelné vysílače. Díky silnému signálu DAB+ z Polska byl v ohrožení i experimentální rozhlasový multiplex společnosti Progress Digital na Benešovsku.

Čtěte také

Rádiové vlny opět v uplynulých dnech v České republice ukázaly, že nerespektují hranice a není možné je jako přírodní sílu regulovat. Významného omezení se tak dočkal multiplex PD DAB+, který v experimentálním režimu provozuje na Benešovsku a v Buchově společnost Progress Digital. Kanál 5B, na kterém tato síť působí, byl ohrožován programovou nabídkou veřejnoprávního Polského rozhlasu z Vratislavského regionu.

Redakce portálu Digitální rádio se od vysílače na Benešovsku nachází přibližně třicet kilometrů. Za běžných podmínek je příjem stanic Rádio Čas a Rádio Čas Rock stabilní, v době přechodu tlakové výše však tomu tak nebylo. Při natočení externích antén Kathrein AV12 severovýchodním směrem se začal načítat multiplex Polského rozhlasu, vzhledem ke vzájemnému rušení však většinou byl vidět signál, ale nedošlo k samotnému načtení programové nabídky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související