Tohle už se nebude opakovat! Ve středních Čechách zahrál DAB+ z Paříže

4. říjen 2023

Na území středních Čech bylo možné zachytit v neděli 1. října digitální rozhlasový multiplex určený pro francouzskou metropoli. Digitální síť Paris 6A se podle našich informací podařilo zachytit minimálně ve dvou oblastech, na jedné z nich byl i přímo editor redakce tohoto webu. Multiplex se do těchto lokalit dostal ze vzdálosti okolo 900 km.

Čtěte také

Vysílač, který šíří multiplex Paris 6A, se podařilo díky jeho identifikaci 1201 jasně určit. Příjem byl v danou dobu možný díky mimořádným příjmovým podmínkám, které na území Čech vládly a pokračovaly pak i následující pondělí. Ve francouzské rozhlasové síti je šířeno v tuto chvíli třináct stanic, mj. programy jako NRJ Paris, Hello Paris, Beur FM, Radio Orient nebo Vivre FM. Příjem na Voticku byl na vzdálenost přes 900 km velmi silný a dosahoval hodnot CNR přes 12,5 dB.

Autor této zprávy, editor webu Digitální rádio Lukáš Polák, pak totožný multiplex ze stejného vysílače naladil o několik kilometrů dále, na pomezi středních a jižních Čech u osady Onen Svět. Šlo konkrétně o kótu Hrby s nadmořskou výškou 627 metrů. V těchto oblastech by se měl za běžných, respektive zlepšných podmínek vyskytovat na kanálu 6A bavorský multiplex Ingolstadt, který však v danou dobu vůbec nebyl přítomen. V případě pařížské sítě pocházel záchyt z vysílače Meudon – Tour hertzienne s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci.

Čtěte také

Další informace o rekordních příjmových podmínkách z neděle 1. října najdete ve facebookové skupině Digitální rádio DAB+ spravované editorem webu Digitální rádio, kde je záchyt pařížského multiplexu zdokumentován i ve formě screenshotů. Příjem byl realizován na anténu EmmeEsse 7RB3, k dekódování došlo pomocí USB SDR tuneru RTL2832U R860T a softwaru QIRX. Lukáš Polák se dlouhodobě věnuje problematice dálkového příjmu ve III. pásmu a také analogovému vysílání VKV/FM na svém osobním blogu. Nové texty se zde většinou objevují vždy v neděli.

autor: lukpo
Spustit audio

Související