Francouzský operátor TDF potvrdil zachycení DAB+ z Paříže na území středních Čech

12. říjen 2023

Redakce portálu Digitální rádio obdržela z telekomunikační společnosti TDF oficiální report o zachycení DAB+ multiplexu Paris 6A, ke kterému došlo ve středních Čechách v neděli 1. října. TDF je ve Francii významným hráčem na poli vysílacích služeb a podílí se pochopitelně nejen na distribuci digitálního rádia. Potvrzení obdržela naše redakce elektronickou poštou.

Čtěte také

„Multiplex 6A je vysílán z věže Romainville a lokality Meudon v SFN. Kvůli globálnímu oteplování budete pravděpodobně pozorovat tyto jevy častěji než obvykle,“ napsal do redakčního e-mailu Marc Victor, který ve společnosti TDF zastává pozici Broadcast System Architect pro audiovizuální obsah a sítě. Victor zároveň ve zprávě potvrdil, že tak vzdálený report, jako je zachycení francouzského DAB+ v Čechách, operátor ještě nikdy neregistroval.

„S globálním oteplováním dochází během dnů k velkým teplotním výkyvům a kolize horkých a studených vrstev atmosféry vytváří ionizované vrstvy, které odrážejí vlny VHF UHF, takže v tuto chvíli není neobvyklé přijímat zahraniční multiplexy na TV, DAB+ a FM. Orientačně dostávám 20 km jižně od Paříže čas od času reporty z Belgie, Německa nebo Švýcarsku. Zvláště poslední víkend (právě ten ze začátku října, pozn. red.) byl těmito jevy ovlivněn,“ uzavřel technik TDF.

autor: lukpo
Spustit audio

Související