Další zásadní krok rozhlasové digitalizace, Bavorský rozhlas vypne FM vysílač s výkonem 25 kW

10. září 2024

Vysílač Hohenpeißenberg, jeden z nejvýznamnějších FM vysílačů v sousedním Bavorsku, bude po více než půl století provozu odstaven. Jde o první klíčový analogový vysílač Bavorského rozhlasu, který bude vypnut, čímž veřejnoprávní vysílatel činí zásadní krok směrem k digitalizaci rozhlasového vysílání.

Čtěte také

S výkonem 25 kW a pokrytím velké části Horního Bavorska představuje Hohenpeißenberg první významné vysílací středisko, která bude odstavená v rámci postupného utlumování analogového FM šíření. Doposud byly vypínány jen menší vysílače s výkonem v řádu desítek až stovek wattů. Vysílač Hohenpeißenberg šířil signál stanic Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3 a BR Klassik. Jeho vypnutí zasáhne široké spektrum posluchačů těchto programů.

Posluchači však nemusí mít obavy, že přijdou o své oblíbené pořady na těchto stanicích. Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3 i BR Klassik budou i nadále dostupné prostřednictvím DAB+ multiplexu Bayern, který z řady vysílačů pokrývá i omezené území Čech, zejména Plzeňský a Karlovarský kraj. Tento digitální formát nabízí nejen širší pokrytí a lepší kvalitu zvuku, ale také možnost příjmu dalších programů a stanic, které v FM pásmu nejsou dostupné.

autor: lukpo
Spustit audio

Související