Deutschlandradio už vypnulo čtyři desítky FM kmitočtů, rozšiřování DAB+ pokračuje

24. říjen 2023

Německý veřejnoprávní vysílatel Deutschlandradio za posledních pět let vypnul na čtyřicet FM frekvencí rozhlasových stanic Deutschlandfunk a Deutschlandfunk Kultur. Všechny své programy včetně digitálních okruhů Deutschlandfunk Nova a Deutschlandfunk Dokumente und Debatten šíří v prvním celoplošném DAB+ multiplexu DR Deutschland.

Čtěte také

Rozhlasová skupina Deutschlandradio posouvá digitalizaci rozhlasového vysílání výrazně kupředu tím, že od roku 2018 neustále vypíná FM vysílače, které se jí ekonomicky nepyplatí, a spoléhá výhradně na DAB+. Stanice Deutschlandfunk a Deutschlandfunk Kultur se již pouze digitálně vysílají celkem na deseti místech v Sasku, Durynsku, Hesensku a Bavorsku. Zpráva organizace Digitalradio Deutschland konstatuje, že Deutschlandradio vyřadilo z provozu přes 40 FM vysílačů.

DAB+ jako platforma posiluje programově prakticky ve všech německých spolkových zemích. Ve čtyřech regionech Šlesvicka-Holštýnska se celkový počet programů zvyšil až na 52, což výrazně převyšuje stávající FM nabídka. Ve Svobodném státě Sasko schválil státní orgán pro sdělovací prostředky 37 nových komerčních a nekomerčních stanic. V závislosti na regionu lze zde prostřednictvím DAB+ přijímat až 70 místních, regionálních, státních a celostátních programů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související