Rozhlasová rodina Deutschlandradio zvažuje kvůli rostoucí ceně energie rychlejší přechod na DAB+

17. červen 2022

Rychlejší přechod na digitální rozhlasové vysílání DAB+ a naopak utlumování analogové distribuce v FM pásmu, to je strategie, kterou chce skupina Deutschlandradio bojovat proti rostoucím cenám energie. Ředitel média Stefan Raue agentuře dpa v pondělí 13. června jasně řekl, že FM vysílání považuje za „žrouta energie“.

„Nebudeme si moci dlouhodobě dovolit dva pozemní distribuční kanály,“ uvedl šéf rozhlasové skupiny Deutschlandradio pro agenturu dpa a dodal, že náznaky k tomuto rozhodnutí jsou jasnější, než byly před dvěma nebo třemi lety. Stávající síť téměř 150 DAB+ vysílačů multiplexu DR Deutschland by do konce roku měla vzrůst na více než 160. Plánované opuštění FM vysílání ale Stefan Raue v rozhovoru pro dpa nespecifikoval.

„Téma se stalo ještě naléhavějším kvůli současným krizím a nesmírnému zdražování,“ konstatoval ředitel rozhlasové skupiny Deutschlandradio. Vzhledem k tomu, že ani trhu s reklamou se nedaří tak, jak by mělo, politici a provozovatelé stanic by měli zvážit, jak lze případně zmigrovat stávající posluchače z FM na DAB+ vysílání. Ekologickou šetrnost digitálního rádia dlouhodobě deklarují ve svých výstupech také zástupci Českého rozhlasu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související