Digitální rádio na veletrhu IBC: V Evropě je díky DAB+ šířeno exkluzivně téměř pět set stanic

18. září 2019

Nejvíce stanic je z kategorie lokálních a regionálních okruhů. Celkem je v digitálním éteru 1566 programů. Takzvaný simulcast, tedy šíření jak analogově, tak i digitálně využívá 1067 rádií.

Téměř pět set stanic je šířeno v Evropě na platformě DAB+/DAB exkluzivně a nejsou k dispozici v analogovém rozhlasovém éteru. Ukázala to prezentace Grahama Dixona na diskusním panelu „Radio distribution strategies for connected world“, který byl v pondělí součástí odborného veletrhu IBC v Amterdamu. Takzvaný simulcast, tedy šíření jak analogově, tak i digitálně využívá 1067 programů. Nejvíce stanic je z kategorie lokálních a regionálních okruhů. Celkem je v digitálním éteru 1566 programů.

Česká republika byla v roce 2011 vedle Německa jednou z prvních zemí v Evropě, která začala využívat digitální rozhlas, několik let byla ovšem ve fázi stagnace. Pomyslné stojaté vody rozhýbal až veřejnoprávní rozhlas, který začal v uplynulých letech budovat svůj multiplex ČRo DAB+ a rozšiřovat ho na silné vysílače. V současné době je digitální rozhlas v nějaké podobě přítomen již na 31 trzích, kde operuje Evropská vysílací unie (EBU). DAB+ může dát prostor nejen žánrovým stanicím, ale i komunitním a zájmovým rádiím, pro něž v běžném analogovém éteru není prostor.

autor: lukpo
Spustit audio

Související