Digitální rádio posouvá možnosti varovného systému EWF, představilo technologii ASA

12. srpen 2024

Technologie ASA (Automatic Safety Alert) je inovativní funkce zavedená pro digitální rádio DAB+, konkrétně v rámci nouzové výstražné funkce (EWF) a systému nouzových varování (EWS). Tato technologie byla poprvé představena na akci „DAB+ im Dialog“ v červnu 2024 a nabízí nové možnosti pro zlepšení komunikace v krizových situacích.

Čtěte také

ASA zvyšuje schopnost DAB+ rádií automaticky se probudit z pohotovostního režimu a vysílat nouzová upozornění. Systém je navržen tak, aby zlepšil přesnost a lokalizaci varování tím, že rozpozná polohu přijímače podobně jako GPS. Upozornění tak mohou být přizpůsobena konkrétním oblastem, což zajišťuje efektivnější komunikaci během mimořádných událostí. Součástí systému je i schopnost rychlého přechodu rádia z pohotovostního režimu, což umožňuje okamžitou reakci na kritické situace.

Tento systém je vyvíjen ve spolupráci s klíčovými hráči v oblasti digitálního rádia, jako je například společnost Frontier Smart Technologies, která pracuje na integraci ASA do svého široce používaného čipu. Standardizace ASA by měla být brzy dokončena a očekává se, že kompatibilní rádia budou na trhu do konce roku 2024. Díky těmto krokům bude nouzová komunikace nejen spolehlivější, ale také přístupnější pro širší okruh uživatelů, čímž se výrazně zvýší bezpečnost a informovanost obyvatelstva, informoval portál Satellifax

autor: lukpo
Spustit audio

Související