Varovný systém EWF je naprosto nezbytnou součástí DAB+, říká šéf výrobce elektroniky Telestar

2. leden 2023

Technologie EWF jako výstražný systém v případě nouzových situací je podle Franka Kirwela naprosto nezbytnou digitálního rozhlasu, která DAB+ přináší nový rozměr. Výkonný ředitel společnosti Telestar-Digital v rozhovoru pro magazín Infosat uvedl, že dosavadní využívána řešení jsou sice dobrá a důležitá, ale nejsou dostačující.

„EWF funguje v reálném čase, bez zpoždění, je robustní, levný, dostupný pro sluchově postižené a cizince a lze jej použít pro rádia, veřejné billboardy i veřejná oznámení,“ konstatoval pro Infosat Kirwel. Spoléhat v problematických chvílích například na mobilní síť, je podle něho naprostý nesmysl, protože by byla první, která by se stala v takové chvíli nedostupnou. V případě teroristických útoků mohou mobilní sítě úplně zkolabovat.

„Rádio je u nás stále zdrojem informací číslo jedna a je také nepostradatelné v případě krize. Rádiové vysílače jsou umístěny na exponovaných místech s velkým dosahem v zabezpečených stíněných prostorách se soběstačným nouzovým napájením,“ doplnil výkonný šéf Telestaru, která je první firmou, jež do svých rádií podporu systému EWF implementovala. Technologie EWF je díky své široké dostupnosti vhodná i pro řidiče.

autor: lukpo
Spustit audio

Související