V Německu proběhne celostátní test nouzového varovného systému EWF

8. prosinec 2022

Ve čtvrtek 8. prosince proběhne v sousedním Německu celostátní výstražný den. Od 11:00 aktivují zapojené orgány a záchranné složky různá výstražná zařízení, jako jsou DAB+ rozhlas a televize, městské tabule nebo varovné aplikace. Primárním cílem je informovat německé obyvatelstvo Německu o různých výstražných zařízeních v nouzových situacích.

Čtěte také

Nejdále je v tomto směru sousední Bavorsko, které pracuje na implementaci nového varovného systému využívajícího digitální pozemní rozhlasový standard DAB+. Díky své robustní infrastruktuře nabízí systém pozemního vysílání spolehlivou technologii pro spolehlivé varování a okamžité informování obyvatelstva v případě katastrofy.

Pomocí EWF (Emergency Warning Functionality) lze v případě nouzového poplachu přerušit aktuální rozhlasový program a rádio přepnout na varovný a informační kanál. Rádia, která jsou v „pohotovostním režimu“, se automaticky aktivují. Kromě varovného hlášení se na displeji rádia zobrazuje varovná zpráva v několika jazycích a s podrobnými pokyny a informacemi.

Čtěte také

Kompletní funkce EWF obsahuje oslovení příjemce, hlasový výstup a textové informace distribuované výhradně prostřednictvím digitální vysílací sítě DAB+. Pro příjem není vyžadován přístup k internetu nebo funkční mobilní síť, proto ho lze používat i v momentech, kdy bude ochromena například telekomunikační infrastruktura.

Společnost Bayern Digital Radio provozuje od května 2022 testovací síť na kanálu 10D na dvou vysílacích místech ve Wendelsteinu a Büttelbergu. Síť nabízí dostatečnou kapacitu pro vývoj inovací souvisejících s DAB+ a jejich testování v ostrém provozu. Od Mnichovských mediálních dnů v polovině října se přes DAB+ každý pracovní den od pondělí do pátku v 9:40 a 17:40 vysílá dvouminutové testovací varování. 

Čtěte také

Toto varování mohou přijímat vhodně vybavená rádia, která byla nastavena na příjem testovacího varovného hlášení. První DAB přijímače s funkcí EWF jsou již v prodeji. Mimo alarmy posílá nově nastavený program "WarnTest 10D" informace o tom, jak EWF funguje a doplňkové informace. Mezi partnery projektu patří mj. Bavorské státní centrum pro nová média (BLM) nebo Fraunhoferův institut pro integrované obvody IIS.

autor: lukpo
Spustit audio

Související