Operátor Teleko začne vysílat v Liberci tento týden digitální rozhlas konečně ve III. pásmu

15. červenec 2019

Místo dosavadního kanálu LL si budou moci majitelé digitálních rádií naladit DAB+ rozhlas v Liberci nově na kanálu 5D, tedy stejném kmitočtu, jaký využívá východočeský vysílač Teleka na Černé hoře.

Příbramská společnost Teleko digital, která je v České republice jedním ze tří operátorů provozujících digitální rozhlasové vysílání, překlopí tento týden, konkrétně v úterý 16. července, kótu Liberec – Proseč z takzvaného L-bandu do III. pásma. O chystané změně informoval Český rozhlas zástupce operátora Pavel Machuta. Právě veřejnoprávní vysílatel je jedním ze subjektů, které služeb Teleka digital využívají. Dále jde například o Pigy rádio, Samson, Seejay nebo Proglas.

Místo dosavadního kanálu LL si budou moci majitelé digitálních rádií naladit DAB+ rozhlas v Liberci nově na kanálu 5D, tedy stejném kmitočtu, jaký využívá východočeský vysílač Teleka na Černé hoře. Celá operace začne ráno úderem osmé hodiny a skončí nejpozději v 18:00. Přechod do III. pásma je pro obyvatele Liberce důležitou novinkou. Pokrytí digitálním signálem Českého rozhlasu je zde problematické a spuštění multiplexu Teleko je dobrou zprávou pro všechny, kteří nemají přijímač s podporou L-pásma, což jsou dnes už prakticky všechny.

autor: lukpo
Spustit audio

Související