Operátor Teleko začal vystupovat pod novým označením, změnu mu schválila vysílací rada

28. březen 2019

Firma Teleko Digital je jedním ze tří operátorů, kteří v Česku provozují digitální vysílání DAB+. Ve svém multiplexu šíří i stanice veřejnoprávního rozhlasu.

Příbramská společnost Teleko začala vystupovat obchodně pod novým označením Teleko Digital. Změnu firma oznámila již před několika týdny svým partnerům, mj. i na sociální síti Facebook, nyní ji odsouhlasil i mediální regulátor, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Tomáš Řapek, člen představenstva Teleko Digital, portálu Digitální rádio již krátce po změně napsal, že na podnikání firmy nemá tato změna žádný vliv. Název nicméně naznačuje, že digitální vysílání bude hrát pro operátora do budoucna významnou roli.

Firma Teleko Digital v současné době provozuje DAB+ vysílače v několika regionech České republiky, a to jak ve III. pásmu, tak i v takzvaném L-bandu. Snahou operátora pochopitelně je nabízet služby pouze v perspektivním kmitočtovém rozsahu, kterým je právě III. pásmo. To se v minulosti uvolnilo po ukončení pozemního analogového televizního vysílání. Problémem L-bandu je zejména nedostatek odpovídajících přijímačů na trhu, což znamená prakticky nedostupnost tohoto vysílání. Teleko v něm stále ještě vysílá v Brně, na Lysé hoře a v Liberci.

autor: lukpo
Spustit audio

Související