Digitální rozhlas z Lysé hory ve III. pásmu nakonec s vertikální polarizací

29. říjen 2019

Cirkulární polarizace nebyla nakonec realizována kvůli technickým obtížím s montáží patřičné rozměrné antény na stožár. Multiplex operátora Teleko obsahuje mimo jiné stanice Samson, Pigy a Proglas.

Nově spuštěný rozhlasový multiplex Teleko DAB, který na moravskoslezské Lysé hoře nahradil na kanálu 7B původní L-band (kanál LP), funguje nakonec ve vertikální a nikoliv v cirkulární polarizaci. Českému rozhlasu to oznámil jednatel firmy Teleko digital Tomáš Řapek. Multiplex obsahuje například komerční stanice Rádio Samson nebo Pigy a také křesťanský program Rádio Proglas.

„Původně zamýšlená cirkulární polarizace nebyla nakonec realizována kvůli technickým obtížím s montáží patřičné rozměrné antény na stožár,“ konstatoval Řapek a doplnil: „Sice došlo ke snížení výkonu na 150 Wattů, ale díky jinému pásmu se výrazně zlepšilo pokrytí dálničního tahu do Ostravy, což bylo ověřeno při jízdě zpět.“ Do diskusního boxu našeho portálu napsal jeho čtenář Josef, že vysílač se mu podařilo zachytit na vzdálenost 154 km.

autor: lukpo
Spustit audio

Související