Operátor Teleko digital plánuje ještě tento týden spustit DAB+ z Lysé hory ve III. pásmu

23. říjen 2019

Český telekomunikační úřad povolil operátorovi výkon pouhých 150 Wattů. Půjde o první digitální rozhlasový vysílač, který použije jak vertikální, tak i horizontální polarizaci antén.

Společnost Teleko digital plánuje ještě v tomto týdnu překlopit rozhlasové vysílání DAB+ z L-bandu do III. pásma na moravskoslezské Lysá hoře. Českému rozhlasu to potvrdil jednatel Tomáš Řapek. Při této příležitosti by měla ve čtvrtek 24. října v době od osmé do osmnácté hodiny probíhat údržbová přestávka. Doposud využívala firma kanál LP s výkonem 5 kW, nově to bude kanál 7B s výkonem 150 Wattů. Obsah multiplexu se měnit nebude.

Vzhledem k nízkému výkonu vysílače se operátor rozhodl pro unikátní řešení. Lysá hora bude první českým vysílačem, který bude šířit signál DAB+ nikoliv ve vertikální, ale cirkulární polarizaci, tedy v obou polohách. Nejzásadnější novinkou posledních týdnů u operátora Teleko digital je zprovoznění nového vysílače Jihlava – Strážník na kanálu 8A. Do provozu byl uveden minulý pátek 18. října. Programovou nabídku multiplexu naleznete zde.

autor: lukpo
Spustit audio

Související