Do Česka míří Radioplayer, zkombinuje klasické vysílání a online obsah, posluchačům přinese výhody

15. říjen 2024

V roce 2025, pravděpodobně na jaře, se v České republice očekává spuštění platformy Radioplayer, která slibuje zásadní změnu v tom, jak posluchači konzumují rozhlasový obsah. Radioplayer propojuje tradiční rozhlasové vysílání, jako je VKV/FM a DAB+, s moderními digitálními platformami, včetně streamování přes internet. Službu představil na odborné konferenci Média a technologie technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

Čtěte také

Tento ekosystém umožňuje plynulé přepínání mezi různými zdroji signálu a zajišťuje, že posluchači nikdy nepřijdou o svůj oblíbený program, ať už jsou kdekoli.

Jednou z největších výhod Radioplayeru je schopnost integrovat metadata, která obohacují poslechový zážitek. Posluchači získají přístup k informacím o právě hrajících skladbách, interpretovi či albu, ale také k praktickým dopravním informacím, mapám nebo obrázkům. Tato data přinášejí novou úroveň interaktivity, která není dostupná při běžném analogovém vysílání. Radioplayer je dostupný na široké škále zařízení – od chytrých telefonů přes televize až po automobilové infotainment systémy, což znamená, že posluchači mohou snadno přecházet mezi různými platformami podle potřeby.

Čtěte také

Radioplayer se však nezaměřuje pouze na komfort, ale i na kvalitu poslechu. Díky standardizovanému zpracování zvuku, které je založeno na měření hlasitosti v jednotkách LUFS, dokáže Radioplayer zajistit konzistentní zvukový výstup napříč všemi platformami. To znamená, že posluchači nebudou muset řešit nepříjemné změny hlasitosti při přechodu mezi DAB+, FM nebo streamováním. Na jednotné hlasitosti by se však měly domluvit subjekty napříč rozhlasovým trhem.

Spuštění Radioplayeru v České republice představuje významný krok v digitalizaci rozhlasového vysílání. Přinese posluchačům přístup k tisícům stanic z celého světa, které budou dostupné nejen v reálném čase, ale často i zpětně díky funkcím, jako je podcasting nebo přehrávání pořadů. Radioplayer tak vytváří moderní prostředí pro poslech rádia, které kombinuje to nejlepší z tradičního a digitálního světa.

autor: lukpo
Spustit audio

Související