Automobil se stává prohlížečem, přináší unikátní možnosti konzumace obsahu

9. květen 2023

Moderní vozy už dnes na palubní desce nepřinášejí jen možnost poslechu klasického rádia, případně propojení s mobilním telefonem. Uživatel zde má k dispozici nepřeberné množství multimediálních prvků, ve kterých je třeba se zorientovat a rozhlasové stanice by se s nimi měly naučit pracovat ve svůj prospěch.

Čtěte také

Automobilové technice a zejména uživatelskému softwaru v autech se daří, ukázala konference Radiodays Europe 2023, která se na konci března konala v Praze. Se všemi novými chytrými inovacemi by „rádio nemělo být jen snadno k nalezení, ale také nepřehlédnutelné“, konstatoval Gwendolin Niehues z ARD. To je důležité i pro samotné rozhlasové stanice a jimi nabízené doplňkové služby, které přináší i DAB+.

„Auto je prohlížeč,“ uvedl na začátek své prezentace Roger C. Lanctots, ředitel Automotive Connected Mobility společnosti TechInsights. Vše, co v autě děláte, je podle něj známkou vašeho záměru, což z nových aut dělá unikátní reklamní prostředí. Tyto technologické možnosti také vyžadují zvýšení kvality připojení, což je pro automobilky důležitější než dříve. V souvislosti se zaváděním 5G se nabízí i jeho implementace do osobních vozů.

Čtěte také

„Auto je jedinečné reklamní prostředí a digitální rádio představuje speciální reklamní příležitost,“ uzavřel Lanctots. Gwendolin Niehues z německé ARD v této debatě otevřel hledisko vysílatelů. Jako osvědčený postup představil aplikaci ARD Audiothek, která poskytuje obsah rádia a snaží se využít výhod pobytu v připojeném autě k přizpůsobení obsahu podle místa. Pro tyto účely přizpůsobil svou aplikaci mujRozhlas i Český rozhlas.

„Rádio bylo vždy v autě a zůstává velmi důležité," zdůraznil. Musí být snadno použitelné, přístupné jedním tlačítkem a dobře viditelné. Aplikace, která zkombinuje obsah z různých platforem včetně digitálního vysílání DAB+, by měla být podle jeho slov také zodpovědně personalizována, aby nebránila důvěře, kterou rádio jako instituce má. Manažer ARD mimo jiné důležitost spolupráce subjektů na národní i mezinárodní úrovni.

autor: lukpo
Spustit audio

Související