Doba DABová pokračuje s rekordy: Na Moravu a do Slezska dorazily multiplexy z Balkánu

31. říjen 2022

Letošní podzimní měsíce přejí rekordním příjmovým podmínkám nejen na FM, ale také ve III. pásmu, které slouží pro potřeby digitálního rozhlasového vysílání. Ve 43. týdnu bylo možné zejména na území Moravy a Slezska realizovat příjem DAB+ multiplexů například z Chorvatska nebo Slovinsko, zachytit se podařilo také Srbsko.

Informace o vzdálených úlovcích se objevily v některých uzavřených i veřejnosti přístupných skupinách na sociální síti Facebook včetně odpovídající dokumentace. Čtenář našeho webu Libor Dospiva například v sobotu 29. října informoval na platformě Digitální rádio DAB+ Česká republika o zachycení slovinského multiplexu SLO DAB+ R1 na kanálu 10D. Jednalo se přitom o příjem až na území Moravskoslezského kraje.

DAB+ z Chorvatska se pak podařilo zachytit několika čtenářům na Moravě, například v Přerově, nebo na Vysočině, referoval o něm také jeden z majitelů digitálního rádia v jižních Čechách. Fanouškovská stránka dx.wz.cz se pak zmiňuje o výskytu chorvatského DAB+ multiplexu na kanálu 8C z vysílače Psunj nebo Papuk. Ze stejné země byl pak potvrzen i záchyt sítě OiV Croatia na kanálu 9C. Záchytu dále od hranic pak bránil Kínovec.

autor: lukpo
Spustit audio

Související