Dva roky do vypnutí FM ve Švýcarsku, 80 procent lidí poslouchá rádio digitálně

7. březen 2024

Švýcarsko v loňském roce přesunulo definitivní vypnutí FM vysílání z letošního roku na rok 2026. Mediální regulátor Bakom začátkem února zveřejnil znovu optimistická čísla týkající se poslechu jednotlivých platforem. 80 procent obyvateli již přijímá rozhlasové vysílání digitálně, ať už prostřednictvím DAB+, onlinu nebo jinak.

Čtěte také

Využití digitálního rádia od roku 2015 ve Švýcarsku neustále roste. Poslech rozhlasového vysílání prostřednictvím internetu se zvýšil z 26 % v roce 2015 na 39 % v roce 2023, zatímco DAB+ se v tomto období téměř zdvojnásobil (2015: 23 %, 2023: 41 %). V německy mluvícím Švýcarsku je DAB+ nejčastěji používaným přijímacím kanálem se 43 %, zatímco online si drží prvenství ve francouzsky hovořícím Švýcarsku se 41 %.

Polovina posluchačů rádia, neboli 45 % populace, používá pouze distribuční kanály digitálního příjmu, ve srovnání s 10 % populace, která poslouchá rádio pouze přes analogově prostřednictvím FM. Přibližně 31 % obyvatel Švýcarska využívá oba distribuční kanály. Podíl lidí, kteří rádio vůbec nepoužívají, je na úrovni 12 %. Využití digitálního rádia se ustálilo na vysoké úrovni a lídrem v této kategorii bude zejména poslech v automobilu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související