Dvanáct procent Rakušanů využívá teletext veřejnoprávní ORF

13. říjen 2021

Ve vysílání teletextu pokračuje nejen Česká televize, ale například i rakouská veřejnoprávní ORF. Podle aktuálního průzkumu Integral z května letošního roku na něj spoléhá na denní bázi 12 procent populace a alespoň občas ho zhlédne přes 40 procent našich jižních sousedů.

Spokojenost uživatelů rakouského teletextu je vysoká a uvádí ji 80 procent oslovených. Jedná se o průzkum na vzorku tisícovce obyvatel starších 14 let. Na pětidílné stupnici vykazuje informační servis ORF hodnotu 1,9, přičemž 1 znamená velmi spokojen, 5 naopak vůbec nespokojen. 93 procent dotázaných uvedlo, že si teletext prohlíží tradiční cestou na televizoru, 16 procent pak, že k němu přistupuje v mobilní verzi. 

Teletextový servis je zajímavou kapitolou, která provázela významnou část historie televizního vysílání. Dříve patřil ke standardní výbavě všech stanic působících na trhu, dnes už to však dávno neplatí. Jediným významným hráčem, který pro své diváky zachoval teletextové stránky, je Česká televize. Na rozdíl od privátních stanic je tato služba zakotvena přímo zákonem. Nova s Primou vypnuly teletext v uplynulých měsících.

autor: lukpo
Spustit audio

Související