Míří teletext do propadliště dějin? Po Primě ho vypnula i televize Nova

23. listopad 2020

České komerční televize už nevysílají teletext. Informační servis nahradily v éře DVB-T2 takzvaným virtuálním červeným tlačítkem HbbTV. Tato technologie však vyžaduje připojení k internetu a podporu daným přijímačem. S vysíláním teletextového servisu nadále počítá veřejnoprávní televize.

Komerční televize vypnuly teletextové stránky. Po TV Barrandov a Primě už tento servis, který byl v minulosti součástí přenášeného signálu, nenabízí svým divákům ani TV Nova. Portálu Digitální rádio to potvrdila mluvčí mediální skupiny Markéta Behinová. „Teletextovou službu jsme také ukončili,“ uvedla Behinová. Na některých programových pozicích je sice ještě příznak služby aktivní, nicméně jako její obsah se vysílá pouze informace o tom, že vysílání skrytých titulků si mohou diváci najít jako doplňkovou službu přes dálkový ovladač.

Pomyslným posledním mohykánem, který tak vysílání svého teletextu zachovává i v éře DVB-T2, je Česká televize, a jak uvedla mluvčí Karolína Blinková, nic by se na tom nemělo měnit ani do budoucna. „Teletext je standardní doplňkovou službou televizního vysílání většiny významných evropských vysílatelů. A teletext České televize je hojně využíván - 800 tisíc uživatelů měsíčně,“ uvedla Blinková. Diváci mohou tento servis využívat i přes červené tlačítko – technologii HbbTV, která však vyžaduje připojení TV k internetu, nebo na webu veřejnoprávního vysílatele.

autor: lukpo
Spustit audio

Související