Televize Prima už nenabízí v pozemním vysílání teletext, vsadila definitivně na červené tlačítko HbbTV

23. říjen 2020

V uplynulých měsících již bylo ukončeno vysílání teletextového servisu na tematických kanálech společnosti FTV Prima, tento krok se dal proto očekávat. Teletextové stránky jsou prozatím k dispozici nadále v kabelové síti společnosti Vodafone.

Společnost FTV Prima ukončila v uplynulých hodinách vysílání teletextových stránek v multiplexu 22 Českých Radiokomunikací. V praxi to znamená, že v současné době už tento informační servis není k dispozici na žádném z jejích kanálů. Jako poslední odpojily České Radiokomunikace teletextové stránky u hlavního kanálu. Tento krok se dal dříve, případně později očekávat. Ukončení teletextového servisu proběhlo již v uplynulých měsících na tematických stanicích společnosti FTV Prima.

Do budoucna budou stanice Prima spoléhat v doplňkovém servisu zejména na službu HbbTV, tedy takzvané virtuální červené tlačítko. K využití této služby je však nutný přijímač s podporou technologie a pochopitelně i jeho připojení k internetu. Teletext FTV Prima ještě v tuto chvíli nicméně nadále pokračuje. K dispozici je například u vlajkového kanálu v síti největšího kabelového operátora na trhu, společnosti Vodafone. Teletextový servis poskytuje svým divákům nadále i Česká televize nebo Nova.

Nedávno svůj teletextový servis ukončil v pozemním vysílání i tematický kanál Televize přes anténu, který je dostupný v Regionální síti 7 společnosti ProgressDigital. Vzhledem k tomu, že firma Digital Broadcasting již ukončila fungování DVB-T multiplexu 4 a budování základní sítě DVB-T2 multiplexu 24, ztratil tento informační servis svůj význam, stejně jako samotná stanice. V tuto chvíli lze tak mohou zájemci pouze spekulovat, jaký osud Regionální síť 7 čeká a zdali tento multiplex ke konci října skončí, jak bylo dříve rozhodnuto Českým telekomunikačním úřadem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související