Evropská vysílací unie vyzvala své členy, ať sníží datovou náročnost internetových služeb

27. březen 2020

Doporučení bylo schváleno jak zástupci EBU působící v technické komisi, tak i dalšími členy digitálního řídícího výboru. Diváci se mají v oblasti televizní distribuce spoléhat na šíření přes klasické vysílače.

Evropská vysílací unie (EBU), jejíž součástí jsou Český rozhlas i Česká televize, vyzvala ve středu své členy, aby snížili datovou náročnost internetových služeb, které provozují. EBU nemůže tento krok nařídit, ale vydala ho jako doporučení. Cílem je usnadnit on-line komunikaci v době pandemie koronaviru a vyhnout se přetížení internetové konektivity. Veřejnoprávní vysílatelé vyzývají také diváky, aby konzumovali televizní obsah přes klasické distribuční cesty a nikoliv on-line.

Doporučení bylo schváleno jak zástupci EBU působící v technické komisi, tak i dalšími členy digitálního řídícího výboru. Na stejný požadavek ze strany politiků Evropské unie nedávno reagovaly sužby, jako je Netflix, Apple TV nebo YouTube. EBU zároveň vyzvala své členy, ať se aktivně zapojí a podílejí na koordinaci vnitrostátních aktivit, které povedou k minimalizaci dopadů pandemie koronaviru, a to i ve spolupráci s provozovateli telekomunikačních sítí a regulátory, jako je ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související