GLOSA: Česká televizní digitalizace baví, nenudí a stále něčím překvapuje

26. duben 2019

Zatímco Nova si jede svojí televizní jistotu, konkurenční Prima působí v poslední době velmi progresivně. Slovy klasika Miroslava Donutila můžeme parafrázovat: Jo jo, pořád se něco děje.

Český televizní rybníček by se dal označit za zajímavý fenomén. Zejména v posledních měsících se na něm děje řada věcí, které nemohou nikoho v oboru nechat více méně chladným. Zatím o poslední haló se v tomto směru pochopitelně postarala společnost FTV Prima, která podpoří rozvoj DVB-T2 vyšší obrazovou kvalitou, která není standardním, ale vlastně ani vysokým rozlišením. Oficiálně je to prý něco napůl, zkrátka takové SD+. Možná by to ale mohlo být i HD-, což by ale neznělo tak sexy, protože mínus vyvolává automaticky negativní reakce. Plus je lepší a hlavně je to zadarmo a není to HD, o což šlo především.

Rozebírat obrazový formát jednotlivých stanic FTV Prima asi už nemá smysl, protože za ty poslední dva dny se o něm napsalo více než dost a snažili se na něm přiživit i někteří pisálci, kteří problematice tak úplně nerozumějí, i když se na svých webech snaží vyvolat dojem přesného opaku. Prima ale umí překvapit i v jiném směru a tím je již také známé stanovisko ke spuštění regionální verze zpravodajského kanálu CNN. Připomeňme, že loni na podzim uvedla stejná mediální skupina s velkou slávou soutěž „1 proti všem“, která sice i přes velká očekávání, Leoše Mareše a Libora Boučka, nedopadla úspěšně a dost nudila, nicméně ukázala na to, že televizní skupina se experimentovat rozhodně nebojí.

Pokud se vrátíme k problematice HD vysílání, Prima si je vědoma toho, že platby od operátorů jsou nezanedbatelným přísunem jistých financí do jejího rozpočtu, kterého se pochopitelně nehodlá vzdát. V tiskové zprávě proto naprosto zcela logicky poskytla vyjádření, že pokud by se přece jen nějaký operátor s placenou nabídkou našel, tak by takovou platformu podpořila. A to se vracíme opět na začátek k Českým Radiokomunikacím, které by takový multiplex do budoucna pochopitelně nabídnout mohly, ale v tuto chvíli ujistili jejich zástupci novinářskou obec, že se nic takového nechystá. Nicméně o tom, že tu tato možnost do budoucna je, není třeba pochybovat. A nemusí to být pouze České Radiokomunikace…

Lidé pohybující se na mediálním trhu se ale také ptají, co bude s komerční Novou. Zcela otevřeně a relativně již dlouhodobě se vedou diskuse o možném prodeji její matky, skupiny CME. Pokud by k tomu došlo a Nova se dostala do rukou nového majitele, postoj k vysílání programů ve vysokém rozlišení v rámci placeného modelu by se pochopitelně mohl změnit. Prozatímní generální ředitel Christoph Mainusch, který skupinu vede již od roku 2013, je ale zastáncem německého, případně rakouského postupu – komerční stanice zásadně za poplatek. Pánové manažeři, nejsme ale v roce 2008, kdy HD v Česku prakticky začínalo a dívali jsme se na něj přece jen „trochu jinak“, než je tomu dnes. 

Co třeba taková společnost Seznam.cz, jejíž celoplošná Televize Seznam bude stejně jako TV Barrandov v pozemním vysílání zdarma a ve vysoké kvalitě obrazu? Dostáváme se tak do poměrně paradoxní situace, kdy se na českém trhu objevují televize, které již považují HD kvalitu za něco zcela normálního, případně zcela naopak jsou tu provozovatelé, jež si za tuto kvalitu poměrně slušně nechávají zaplatit. Na druhou stranu, pokud se na tuto problematiku podíváme pohledem Novy a Primy, dává to smysl. V současné době prakticky není dne, kdy by se něco nedělo. Mohl by následovat výčet toho, co jsme za poslední měsíce zažili, a že toho opravdu nebylo málo. Protože v nejlepším se má ale skončit, divákům a našim čtenářům popřeju jediné – ostrý obraz, čistý zvuk a takovou technickou kvalitu, jaká k dnešní době náleží.

autor: lukpo
Spustit audio

Související