Internetový projekt Slowradio.cz budou ode dneška doprovázet lidští umělci

23. duben 2020

Autoři internetového projektu Slowradio.cz dnes ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka spouští sérii speciálních rozhlasových pořadů do nelehké doby. Každé úterý a ve čtvrtek ve 13:00 ve vysílání Slowradio.cz na pozadí ptačího zpěvu uslyšíte živé mluvené slovo v pořadu Hurvínku, poslyš. Vybrané úterky a čtvrtky v 18:00 zpestří pořad Večerní ševelení u Spejblů s hudebními a básnickými recitály.

Tvůrčí skupina, která stojí mimo jiné za internetovým pořadem Slow TV, pokračuje již čtvrtým rokem v rozvoji experimentálního audio projektu Slow Radio, kde si posluchači mohou v přímém přenosu a ve vysoké kvalitě vychutnat zpěv ptáků a zvuky přírody z lokality v jižních Čechách. Nyní ptačí pěvce doprovodí lidští umělci.

„V Divadle Spejbla a Hurvínka jsme instalovali mikrofon, kde vybraní interpreti pod vedením divadelníků v přímém přenosu promluví na pozadí zvuků přírody. Živé vysílání z tajného místa v lese u rybníka nemůžeme mít plně pod kontrolou, při zkouškách to ale znělo úžasně,“ uvedl spoluautor projektu Jan Kužník.

V programu vystoupí herci, písničkáři i básníci

Pořad Hurvínku, poslyš povedou interpreti Divadla Spejbla a Hurvínka Martin Klásek a Ondřej Lážnovský, pořadu Večerní ševelení u Spejblů (vybrané úterý a čtvrtky v 18.00) vystoupí například básník a písničkář Jakub Čermák nebo básník, textař a nositel ocenění Magnesia Litera Robin Král či písničkář a frontman pražské kapely Majerovy brzdové tabulky Petr Linhart.

Nápad spustit v Česku rozhlasový kanál Slow Radio, přinášející autentické přímé přenosy zvuků přírody, vznikl na půdě redakce Slow TV v agentuře Taktiq Communications a mezi členy kreativního spolku Žádná věda. Lokaci pro vysílání pomohla najít Česká společnost ornitologická a sezónní vysílání bylo zahájeno s pomocí několika technologických partnerů v roce 2017.

Ve své čtvrté sezóně jde stále o nadšenecký neziskový projekt. „Dělá nám radost, že můžeme i v neklidné době přinášet zpěv ptáků, kteří se o nic nestarají. Nyní jsou dveře do vysílání otevřené i lidským umělcům – pokud budete vědět o někom, kdo by chtěl vystoupit, dejte nám tip!“ uzavírá Kužník.

autor: lukpo
Spustit audio

Související