Italská stanice Rai 1 s novou distribucí v O2 TV, pro zákazníky se nic nemění

28. listopad 2022

V nabídce IPTV služby O2 TV došlo v uplynulých dnech k nahrazení italské veřejnoprávní stanice Rai 1 verzí s vysokým rozlišením. Vedle loga programu je nyní symbol HD. Pro samotné zákazníky se však nic nemění, protože operátor nadále nabízí tento program ve standardní kvalitě, jeho původní verzi tedy ponižuje do SD formátu.

Na příkladu internetové služby společnosti O2 Czech Republic lze prezentovat, že i když operátoři mají pro zákazníky připravený stejný zahraniční kanál, původní zdroj distribučního signálu se může lišit. Běžný divák však tuto změnu vůbec nemůže zaznamenat. U HD verze převáděné zpět do standardního rozlišení ale může být výsledný efekt lepší než u programu, který je přímo v SD kvalitě k dispozici na počátku distribuce.

Důvod této skutečnosti je jednoduchý, zatímco u HD verze se může operátor rozhodnout, jak kvalitní SD signál bude, u standardního rozlišení již pracuje se vstupním signálem ve stejném formátu. Kvalita SD obrazu se tak může ve druhém případě pouze zhoršovat. Operátoři T-Mobile a Nej.cz používají jiný zdroj signálu italské veřejnoprávní stanice Rai 1, dodatek HD se vedle loga programu nenachází. Kanál je součástí O2 TV tarifu Zlatá.

autor: lukpo
Spustit audio

Související