Jak to bude dál s vysíláním veřejnoprávní stanice ČT3? Jasno má být po 20. březnu

10. březen 2021

Radní České televize čeká ve středu 24. března zasedání, na kterém budou projednávat jako jeden z bodů také „Zprávu o programu ČT3“, jejímž zpracovatelem bude Lubomír Veselý. Generální ředitel Petr Dvořák informoval, že stanici končí po roce experimentální provoz a ve stejný den by se tak mělo rozhodnout o tom, zdali je možné ve vysílání pokračovat, nebo se musí ukončit.

ČT3 je nejnovější televizní stanicí veřejnoprávního média, která byla spuštěna loni jako dočasný projekt v době pandemie Covid-19. Laická i odborná veřejnost nicméně tlačí Českou televizi k tomu, aby „Trojka“ pokračovala. Generální ředitel České televize Petr Dvořák doručil 8. března Radě ČT žádost, aby již dnes další působení programu jako dohledový orgán Kavčích hor projednala. Vzhledem k organizačním záležitostem se ale tento krok přesouvá na 24. března, s čímž sám Dvořák nemá problém.

Čtěte také

Šéf České televize upozornil na skutečnost, že na základě statutu veřejnoprávního média by nemělo experimentální vysílání ČT3 trvat dobu delší než jeden rok, což se přesně váže k termínu dalšího zasedání Rady ČT, tedy středě 24. března. „Pokud by se projednání mělo zpozdit, je nutné, aby tehdy Rada rozhodla o tom, zdali program má experimentální vysílání ukončit, nebo jestli můžeme v experimentálním vysílání i přes platný statut pokračovat dále,“ oznámil na dnešním zasedání Rady České televize Petr Dvořák.

Předseda Rady ČT Pavel Matocha označil stanici ČT3 ze svého pohledu i pohledu svých kolegů jako „velmi dobrý a důležitý kanál“. „Mrzí mě, že jsme tak zásadní věc, jako je projednání přechodu z experimentálního do řádného vysílání nedostali s výraznějším předstihem, třeba měsíc,“ postěžoval si Matocha, následně nicméně Dvořákovi oznámil, že materiál, který od něho obdržel, prostuduje Dozorčí komise a Rada ČT se k němu vyjádří. Zpravodajem k projednávanému dokumentu bude 24. března radní Lubomír Veselý.

autor: lukpo
Spustit audio

Související