Jak je na tom Česko s digitálním rádiem ve srovnání s Evropou? Je „zemí v pohybu“

5. listopad 2020

Lídrem digitálního vysílání DAB+ v České republice je veřejnoprávní rozhlas. Naopak sousední Slovensko je zařazeno do kategorie trial. Země na východ od nás si zatím DAB+ příliš neosvojili. Vedle Česka proběhl posunu v této oblasti i v sousedním Polsku.

Česká republika je jednou ze čtyř evropských zemí, kterou organizace WorldDAB zařadila aktuálně do kategorie „On the move“, tedy „V pohybu“. Řadíme se tak vedle států, jakými jsou Polsko, Švédsko nebo Francie. Vyplynulo to z prezentace prezidenta organizace Patricka Hannona.

Klíčovou roli v digitalizaci rádia hraje na našem trhu Český rozhlas, který vybudoval svou síť ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi a operátory RTI cz a Teleko digital. Slovensko je naopak vedle dalších východoevropských zemí již řadu let v kategorii trial, tedy ve fázi testů a nic neukazuje na to, že by se situace měla v nejbližší době změnit.

Souhrnný prodej DAB a DAB+ přijímačů po celém světě dosáhl hodnoty 93 milionů a na samotném čele je v této kategorii Velká Británie, následují Německo, Norsko, Švýcarsko a další. DAB+ již pronikl také na „černý kontinent“. Řádné vysílání probíhá prozatím pouze v Tunisku a Kuvajtu; Alžír, Jordánsko nebo Jihoafrická republika technologii testují.

autor: lukpo

Související