Komerční DAB+ multiplex v německé spolkové zemi Sársko by mohl dostat další šanci

15. březen 2021

V německém Sársku byly na podzim loňského roku zastaveny přípravy na spuštění první zemské komerční sítě ve standardu DAB+. Novým zájemcem o provoz tohoto multiplexu je společnost Media Broadcast, která chce zajistit jeho vybudování.

Německá oborová média informovala začátkem února o nové šanci pro celozemský rozhlasový multiplex v německé spolkové zemi Sársko. Telekomunikační společnost Divicon Media na podzim loňského roku od projektu upustila z důvodu opatření spojených s pandemií Covid-19 a nejistými investicemi do provozu takové sítě. Podle portálu Teltarif.de je však na obzoru nová naděje, a to konkurenční firma Media Broadcast. Soukromý multiplex by mohlo nakonec obsadit až dvanáct privátních stanic.

Oborový web nastoluje otázku, jakým způsobem chce motivovat vysílatele v nejisté době ke vstupu do nového multiplexu, když se společnosti Divicon Media nepodařilo najít funkční obchodní model. Po vzájemné dohodě žadatelů, kterými byly obě firmy, je ovšem možné tuto síť teoreticky spustit. Koordinace potřebných technických prostředků již proběhla na národní i mezinárodní úrovni. V současné době jsou ve spolkové zemi Sársko v provozu tři sítě – celoplošné nabídky DR Deutschland a Antenne DE i veřejnoprávní DR Saarland.

autor: lukpo
Spustit audio

Související