Sársko zastavilo přípravy na spuštění další celoplošné sítě pro digitální rádio DAB+

2. únor 2021

Spuštění nové digitální rozhlasové sítě v Sársku se očekávalo v letošním roce, nicméně bylo na dobu neurčitou pozastaveno. Aktuálně fungují v této německé spolkové zemi tři DAB+ nabídky včetně multiplexu Antenne DE.

Německá spolková země Sársko zastavila přípravy na spuštění prvního celoplošného komerčního multiplexu ve standardu DAB+. Mediální regulátor LMS se na tomto kroku dohodl s jeho provozovatelem, společností Divicon Media. Důvodem tohoto rozhodnutí je případná ekonomicky životaschopná realizace projektu v době pandemie Covid-19. Fungování na této platformě by bylo zejména ekonomicky problematické pro jednotlivé vysílatele. Projekt je tedy v tuto chvíli pozastaven na dobu neurčitou.

Mediální regulátor LMS a operátor Divicon Media nicméně deklarovali ochotu podílet se nadále na stávající podobě DAB+ vysílání v Sársku a případně ho rozvíjet. Prodloužen byl například provoz veřejnoprávní sítě DR Saarland na kanálu 9A, a to minimálně do 31. prosince 2021, tedy o dalších deset let. Dále mohou majitelé digitálních rádií naladit další, téměř tři desítky DAB+ stanic v multiplexech DR Deutschland a nové celoplošné síti Antenne DE spuštěné v loňském roce. V Sársku tak aktuálně fungují tři rozhlasové nabídky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související