Předseda RRTV: Pokud vysílatel vrátí FM kmitočty, dáme je znovu k dispozici

11. březen 2024

Pokud se kterýkoliv vysílatel v následujícícíh letech rozhodne opustit FM pásmo a některé kmitočty vrátit, případně se plně spolehnout na digitální distribuci, mediální regulátor dá jeho původní analogové kmitočty opět k dispozici dalším subjektům na trhu. Portálu Digitální rádio to sdělil předseda RRTV Václav Mencl.

Čtěte také

„V situaci, kdy by provozovatel na vlastní žádost ukončil vysílání v pásmu FM, by Rada v případě zájmu jiných subjektů o takto uvolněné kmitočty na základě jejich žádosti vyhlásila licenční řízení. V případě, že na základě usnesení vlády ČR zcela nedojde k přechodu na zemské digitální vysílání, neexistuje žádný objektivní důvod, proč uvolněné FM kmitočty na základě žádosti a v rámci licenčního řízení neposkytnout k využívání jiným zájemcům,“ konstatoval Mencl.

Českou rozhlasovou stanicí, která už několik měsíců hovoří o tom, že ukončí analogové rozhlasové vysílání a FM vysílače postupně nahradí digitálními, je Rádio Proglas. Křesťanský program v současné době disponuje zejména dvěma významnými frekvencemi – 97.9 FM z Ještědu a 93,3 FM z Pradědu, obě s výkonem 20 kW. Získat v dnešní době takto stěžejní kmitočty, už je díky přeplněnosti VKV pásma nemožné. O volné frekvence by byl bez pochyby obrovský zájem.

Čtěte také

FM pásmo už je v současné době tak zahuštěné, že regulátor schvaluje po shodě s Českým telekomunikačním úřadem vysílače s výkony v řádu 50 až 20 Wattů. I o tyto frekvence je však mezi vysílateli velký zájem. „Ohledně zaplněnosti FM pásma Rada žádné stanovisko již z povahy věci nezaujímá, neboť tato problematika je dle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, v kompetenci Českého telekomunikačního úřadu,“ uzavřel předseda RRTV Václav Mencl.

autor: lukpo
Spustit audio

Související