Konec analogového FM vysílání v Česku nehrozí, DAB+ se může rozvíjet vedle něho

19. říjen 2021

V České republice není důvod vypínat analogové FM vysílání a stávající privátní vysílatelé mohou využívat své stávající VKV kmitočty. Odborná konference Radiokomunikace 2021, která se dnes koná v Pardubicích, nastínila další možný vývoj analogového a digitálního vysílání.

František Čunderlík, vedoucí Oddělení rozhlasového vysílání z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na dnešní odborné konferenci Radiokomunikace 2021 popsal problematickou situaci, kterou v minulosti přinášelo několik druhů licencí udělených komerčním rádiím.

Po diskusi zástupců veřejnoprávní a privátní rozhlasové scény nakonec bylo dosaženo konsenzu, že ukončení analogového vysílání a nucený přechod na digitální vysílání DAB+ není nutný.

Součástí tohoto konsenzu bylo i vytvoření pracovní skupiny, která měla navhrnout další podmínky pro fungování privátního vysílání v FM pásmu. Výsledkem je, že obě technologie budou nadále fungovat vedle sebe. Distribuce v analogovém pásmu ale s sebou přináší ve stávající podobě určitá omezení a de facto toto vysílání například neumožňuje vstup do celoplošného šíření. Platforma DAB+ je oproti tomu prakticky neomezená.

Čtěte také

Situaci by podle Čunderlíka mohl změnit pouze zásah zvenčí, konkrétně Evropské komise, která by mohla dostat od některého ze subjektů na trhu případný podnět. To je ovšem krajně nepravděpodobné, protože komerční stanice drží v analogovém vysílání silnou pozici a přechodem na DAB+ by ji výrazně ohrožovaly.

Nezpochybnitelným lídrem pozemní technologie DAB+ tak v současné době zejména Český rozhlas, kterému tato distribuce umožňuje provoz speciálních stanic, jako je například Radiožurnál Sport nebo ČRo Pohoda.

Stávající situace umožňuje komerčním vysílatelům získávat licence do roku 2022, přičemž pokud po tomto datu nedojde k žádnému politickému zásahu, budou opět distribuční oprávnění udělována standardně na domu osmi let. Zaplněnost kmitočtového spektra umožňuje získávat analogové kmitočty pouze v řádu maximálně stovek Wattů, RRTV uděluje aktuálně nejčastěji frekvence o síle 50 Wattů. Vstup na platformu DAB+ zvažují a připravují další subjekty na našem trhu. ČTÚ předpokládá rozdělení privátních sítí na příští rok.

autor: lukpo
Spustit audio

Související