Konec pozemní televize přijde v roce 2030, předpokládá šéf německé placené DVB-T2 platformy Freenet TV

14. únor 2022

Přirozený konec pozemního digitálního televizního vysílání v sousedním Německu lze očekávat v roce 2030. Předpokládá to výkonný ředitel platformy Freenet TV Christoph Vilanek, který to uvedl v podcastu TV Helden. Firma provozuje u našich západních sousedů placené pozemní vysílání, které je však k dispozici pouze ve velkých aglomeracích.

Vilanek v podcastu, z něhož citoval například portál Teltarif, přiznal, že Freenet TV jako pozemní televizní platforma je již na svém maximu, respektive nemá již rostoucí trend. Jeho slova potvrzují i dlouhodobé statistiky, které ukazují pokles zájmu o tento druh placené distribuce signálu. Nabídka TV programů je technicky omezená a v současné době ji využívá okolo dvou až dvou a půl milionu domácností. Dominantní platformou je satelit.

Ve chvíli, kdy se bude blížit konec pozemního televizního vysílání v Německu, diváci by měli podle výkonného ředitele Freenet TV dostat výhodnou nabídku na migraci na jinou platformu. Společnost už pracuje s některými operátory například na nabídku tzv. OTT, tedy nelineárního řešení, distribuce signálu přes internet. Jakou roli budou hrát v budoucnu 5G sítě, ukáže až praxe, nicméně testy technologie v TV pásmu už proběhly v Hamburku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související