Patří rozhlasové vysílání do DVB-T2, nebo ne? Nově tuto platformu využívá i německá NDR

8. duben 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR začal od března využívat volnou kapacitu na platformě DVB-T2 pro šíření svých okruhů. Opět tak i na tamních odborných portálech vyvolal diskusi, zdali rádio do vysílání určeného primárně pro televizní programy patří.

Německý veřejnoprávní rozhlas (a televize) NDR pokrývá svým signálem primárně spolkové země Hamburk, Meklenbursko-Pomořansko, Dolní Sasko a Šlesvicko-Holštýnsko. Rozhlasové okruhy jsou od března nově k dispozici jako součást platformy DVB-T2 HD, tedy bezplatného pozemního digitálního vysílání sloužícího primárně pro šíření televizních kanálů. Využívají ho výhradně veřejnoprávní média ARD a ZDF, zatímco komerční stanice se rozhodly v drtivé většině pro kódovaný signál na platformě Freenet TV.

Součástí programové nabídky multiplexu ARD-NDR JD jsou například v Hamburku rozhlasové stanice NDR Blue, NDR Info Spezial, NDR Kultur a NDR Plus, v síti NDR-HH HD pak NDR 2, NDR 90.3, NDR Info a Njoy a do balíku pro Šlesvicko-Holštýnsko byly zařazeny okruhy NDR 1 Welle Nord, NDR 2, NDR Info a Njoy. Veřejnoprávní ARD je pochopitelně velkým propagátorem digitálního vysílání DAB+ a také prostřednictvím NDR pokračuje na posilování pokrytí jeho signálem v jednotlivých spolkových zemích.

autor: lukpo
Spustit audio

Související