Pozemní televize DVB-T2 v Německu se do roku 2030 nemusí bát o své kmitočty

23. březen 2021

Německá síťová agentura BNetzA nepočítá do roku 2030 s vyhrazením pásma 470 až 694 MHz pro jiné účely, než je stávající televizní vysílání. Kmitočtové příděly do stejného období mají i DVB-T2 multiplexy v České republice.

Zájem zachovat uvedené kmitočtového pásmo do roku 2030 pro stávající účely potvrdila 12. března mluvčí parlamentní skupiny Unie pro kulturní a mediální politiku Elisabeth Motschmannovou z CDU. „Opakovaně byly slyšet hlasy, které vyzývaly k dřívějšímu přerozdělení frekvencí. V tomto případě by byl kulturní a mediální sektor ohrožen předčasnou ztrátou frekvenčního spektra,“ citoval Motschmannou portál Golem.de. Změna by ohrozila nejen samotné televizní vysílání, ale případně i použití bezdrátových mikrofonů.

Větší prostor v kmitočtovém spektru pro své aktivity si nárokuje například telekomunikační firma Telefónica Deutschland, která argumentuje tím, že pokud má být pokryto kvalitními mobilními službami pokryto celé Německo, je třeba uvolnit i kmitočty pod 700 MHz. Pozemní digitální vysílání DVB-T2 využívají u našich západních sousedů především veřejnoprávní televize ARD a ZDF včetně jednotlivých zemských programů. Komerční stanice je pak možné naladit pouze ve velkých aglomeracích a signál je v drtivé většině případů kódován.

autor: lukpo
Spustit audio

Související