Kulturní televize Arte plánuje vysílání v Ultra HD rozlišení na příští rok, naznačuje ukončení SD distribuce

22. únor 2022

K významné distribuční změně se chystá v příštím roce německo-francouzská televize Arte. Stanice ukončí distribuci ve standardním rozlišení a divákům nabídne vedle vyšší obrazové kvality i formát Ultra HD. Tento záměr nezveřejnil sám vysílatel, ale informace přímo vyplývá z aktuální zprávy Komise pro určování finančních potřeb provozovatelů vysílání (KEF).

„Arte zdůvodnilo zvýšení nákladů na satelitní vysílání v letech 2017 až 2020 a 2021 až 2024 rozhodnutím ARTE G.E.I.E. přejít od roku 2023 na úroveň kvality UHDTV. Požadavek na přenosovou rychlost pro UHDTV převyšuje požadavek na HDTV. Komise již ve své 22. zprávě uznala nyní oznámenou částku. Komise proto nesnižuje náklady na šíření distribuce signálu prostřednictvím satelitu,“ konstatovala KEF v aktuálním dokumentu.

Čtěte také

Jak již dříve portál Digitální rádio své čtenáře informoval, německo-francouzská televize plánovala ostré vysílání ve formátu Ultra HD nabídnout divákům již v průběhu loňského roku, k tomu ale nakonec nedošlo. Provozovatel stanice tehdy nebyl schopen nabídnout v tomto směru uspokojivou odpověď a diváky připravoval spíše na skutečnost, že lepší obrazovou kvalitu nabídne prostřednictvím své online videotéky, která je k dispozici jako aplikace.

Aktuální zprávy jsou naštěstí výrazně povzbudivější. „Pokud jde o náklady na vysílání programu Arte naplánované na období od let 2023/2024, distribuce UHDTV byla zohledněna na úrovni předchozích odhadů pro distribuci ve standardním rozlišení. Perspektivně však lze očekávat, že náklady budou minimálně tak vysoké jako náklady na vysílání v HD,“ uvádí zpráva Komise pro určování finančních potřeb provozovatelů vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio

Související