On-line služba SledováníTV zvažuje rozšíření obsahu ve 4K, nasadila by umělou inteligenci

21. březen 2019

Provozovatel služby se zaměřil v posledních měsících na zlepšení její obrazové kvality a v tomto trendu bude i nadále pokračovat. Plánuje rozšíření i do televizorů Hisense.

Provozovatel on-line služby SledováníTV by v letošním roce rád rozšířil programovou nabídku o další kanály v rozlišení Ultra HD/4K. Využil by k tomu umělé inteligence (AI), která je k dispozici například v rámci 8K televizorů. Ty dokážou převádět nižší kvalitu obrazu na vyšší. Společnost Samsung například takto řeší absenci dostatečného množství nativního obsahu. Kanály ve 4K rozlišení už pro operátory na českém trhu k dispozici jsou, doposud je ale žádný nezařadil do své nabídky. Primárním zdrojem pro přepočítávaný obraz má být rozlišení 1080p.

Pro letošní rok chystá SledováníTV aktualizaci klíčových platforem. V optimálním případě by měla být služba dostupná v jednotné podobě prostřednictvím webu, ve vlastních boxech, mobilních aplikacích i televizorech připojených k internetu. V této kategorii je SledováníTV zastoupeno již u značek Samsung, Panasonic nebo LG (Netcast i WebOS), v jednání je rozšíření i do zobrazovačů Hisense od roku 2016. Již v tuto chvíli je samozřejmostí podpora operačních systémů Android a iOS a pochopitelně i Apple TV.

V uplynulém roce se provozovatel služby soustředil díky nasazení nových transkoderů na zlepšování obrazové kvality vybraných kanálů, které má být letos rozšířeno i na zbylých, 150 méně sledovaných stanic. U kódování H.264/AVC by mělo dojít k navýšení kvality o dalších přibližně deset procent. V přípravě je také možnost přehrávání pořadů s vícekanálovým audiem. Oblibu mezi operátory získává doporučování obsahu, kde průkopnickou roli převzala O2TV. Po konkurenční platformě Kuki ho plánuje nasadit právě i SledováníTV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související