Majitelé digitálních rádií DAB+ naladí od dnešního dne v rakouském příhraničí více stanic

11. prosinec 2019

V současné době je pokryto signálem digitálního rozhlasu přibližně 77 procent rakouské populace. V multiplexu DAB+ Austria je šířeno aktuálně devět rozhlasových stanic.

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ se od dnešního dne rozšiřuje do dalších třech rakouských měst – Salcburku, Innsbrucku a Sankt Pöltenu. Pro majitele odpovídajících přijímačů, kteří se nacházejí blízko hranic s našimi jižními sousedy, jde o velmi důležitou zprávu. Rakouské vysílače zasáhnou svým signálem také omezené území Čech. Lépe budou pokryty zejména jižní Čechy, část Vysočiny a západních Čech. Dále od hranic už bohužel hrozí kolize s českými DAB+ vysílači a příjem v těchto lokalitách tak nebude možný.

Organizace Digitalradio Österreich, která je hlavním tahounem technologie v Rakousku, upozorňuje, že nové DAB+ vysílače budou spuštěny téměř o čtyři měsíce dříve, než bylo původně plánováno. Umožnily to práce telekomunikační firmy ORS, která je mj. dceřinou firmou veřejnoprávního rozhlasu ORF, jenž se paradoxně na digitalizaci rádia vůbec nepodílí. Majitelé digitálních přijímačů naladí nově devět stanic v multiplexu DAB+ Austria. V současné době je již zajištěn bezproblémový poslech v automobilu od Vídně až po Salcburk.

Nově spuštěné vysílače multiplexu DAB+ Austria a možné kolize

  • Salzburg/Gaisberg – kanál 5B – 5,6 kW – kolize Plzeň/Sylván, Klatovy/Doubrava
  • Insbruck/Patscherkofel – kanál 5B – 10 kW – kolize Plzeň/Sylván, Klatovy/Doubrava
  • Sankt Pölten/Jauerling – kanál 5D – 5,6 kW – kolize Trutnov/Černá hora, Liberec – Proseč

autor: lukpo
Spustit audio

Související