Městský multiplex DAB+ Dresden změnil vysílací kanál

14. květen 2024

V 19. týdnu letošního roku došlo k přeladění městského DAB+ multiplexu v Drážďanech z kanálu 11A na nový kmitočtový blok 8C. O změně informovali posluchači 8. května na portálu Rundfunkforum.de. Multiplex je možné zachytit i v části Čech, jeho dosah je však kvůli udávanému výkonu 1 kW omezen.

Čtěte také

„Drážďanský městský multiplex již není aktivní na kanálu 11A a přešel na kanál 8C,“ informoval na diskusní platformě Rundfunkforum.de diskutující TobiasF. Úroveň signálu v pozorované lokalitě byla nižší než v případě sítě Region Dresden na kanálu 7A, což je pochopitelné. Zatímco místní multiplex míří pouze na nejbližší okolí Dráďan, druhá programová nabídka má být určena pro celý region. K dispozici je například i z vysílače Löbau – Schafberg, který má významný přesah do Čech.

Multiplex DAB+ Dresden vysílá po přechodu na kanál 8C nadále z vysílače Wachwitz. Zásah na naše území však může být nyní větší, protože už nedochází k případné kolizi se sítí TELEKO DAB, která kmitočtový blok 11A využívá v Praze a Příbrami. Podle pozorování redakce portálu Digitální rádio je však příjem na jižním okraji hlavního města nemožný, a to i s externími anténami pro III. pásmo. Zachycení multiplexu však bylo po přeladění na nový kanál potvrzeno v některých částech středních Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související